Volby se blíží a Piráti opět pomáhají s voličskými průkazy

10. září 2020
Volby se blíží a Piráti opět pomáhají s voličskými průkazy

„To už jsou zase volby?“

Je to tak! Na začátku října, konkrétně v pátek 2. a sobotu 3.10., se jde opět k urnám. Tentokrát se obměňují krajská zastupitelstva – a také třetina Senátu, kde v Brně máme i my svého kandidáta{:target="_blank"} a Piráti mají ambiciózní, avšak splnitelný cíl – mít alespoň 100 krajských zastupitelů po celé zemi. A pomoct nám s tím můžete i vy.

Běžte prosím k volbám. Máme šanci změnit budoucnost.

<ins>Jak a proč vlastně volit?</ins>

Volby do krajských Zastupitelstev jsou důležité. I tak k nim ale chodí málo lidí. Přitom to není vůbec složité a můžete ovlivnit spoustu věcí – dopravu, střední školství, krajské zdravotnictví či sociální služby.

KDO MŮŽE VOLIT?

• Abyste mohli volit, musí vám být nejpozději 3. 10. 2020 osmnáct let.
  • Volit můžete pouze v kraji, ve kterém máte trvalé bydliště.
  • Letos je výjimečná situace, volit se dá i ve chvíli, kdy budete v karanténě. Na webu Ministerstva vnitra najdete podrobné informace{:target="_blank"}.

JAK VOLIT?

• Volební lístky dostanete do svých schránek v místě vašeho trvalého bydliště. Tam také půjdete volit. Pokud sadu volebních lístků neobdržíte poštou, můžete si ji vyžádat přímo ve volební místnosti.
  • Potřebovat budete platný doklad totožnosti (např. občanský průkaz, cestovní pas).
  • Po příchodu do volební místnosti (nezapomeňte letos na roušku) a ověření totožnosti obdržíte úřední obálku. Volební lístek upravíte za plentou – rozdávat můžete až 4 preferenční hlasy, případně vložíte pouze lístek s vámi vybranou stranou – my máme v Jihomoravském kraji číslo 19, vložíte do obálky a vhodíte do urny. A máte odvoleno!

KDY SE VOLÍ?

Letos je to tedy první říjnový víkend, a to v pátek 2. října od 14 do 22 hodin, v sobotu 3. října pak od 8 do 14 hodin.

JAK SI VYŘÍDIT VOLIČSKÝ PRŮKAZ?

Nejprve je třeba podat žádost – vzor jsme připravili ke stažení{:target="_blank"} – na obecním úřadě, kde máte hlášené trvalé bydliště. Učinit tak můžete 4 způsoby: - Osobně – stihnout to musíte do konce září 2020, ale raději s tím neotálejte, i s ohledem na omezené úřední hodiny v obcích. - Poštou – žádost s úředně ověřeným podpisem musí na úřad dorazit nejpozději 7 dnů před volbami. Posílejte je ideálně do 23. září 2020. - Přes datovou schránku – s žádostí také neotálejte a ideálně to stihněte do 22. září 2020.

Úřad vám váš voličský průkaz doručí buď poštou, nebo si jej můžete vyzvednout osobně. Vyzvednout nebo převzít jej může také osoba s plnou mocí. Pak už můžete směle volit! S sebou tedy potřebujete doklad totožnosti a samozřejmě váš voličský průkaz. Nezapomeňte, že voličský průkaz platí pouze na jedny volby!

Chcete jít k volbám v Brně, protože tu žijete, ale trvalé bydliště máte v jiné obci či městě v Jihomoravském kraji? Přijďte si za námi vyřídit žádost o voličský průkaz{:target="_blank"}. Zdarma vám dáme formulář, ověříme podpis a poradíme, co a jak dál.