Administrativní chybou z 80. let ztratilo v roce 2020 zákonnou ochranu zhruba 1400 historických budov. "Jejich opětovné zapsání na památkový seznam by současným tempem trvalo více než 3000 let. V minulém volebním období jsme proto v rámci koalice hledali a prosadili rychlejší řešení, kterým je vyhlášení památkové zóny," říká bývalý pirátský náměstek pro kulturu, Tomáš Koláčný.

Památková zóna chrání pouze objem budovy a její fasádu. Takže nijak neomezuje vlastníky v interiérech, na rozdíl od statutu památky. Ministerstvo kultury po dvou letech ladění rozsahu a podoby zón s odborem památkové péče a KAMem vyjednané památkové zóny na návrh národního památkového ústavu vyhlásilo. Nynější koalice však chce tento nalezený kompromis zrušit.

"Považujeme to za velice nebezpečné a zejména nesmyslné rozhodnutí. Obzvlášť, když si paní primátorka vzala kulturu za svou vlastní gesci, protože jí chtěla věnovat maximální pozornost. Vrcholem kultury pro ODS a ANO je ale zřejmě výstavba multifunkční haly. Vše ostatní musí jít stranou, i kdyby se mělo rozprodat a rozpadnout celé Brno," okomentoval rozhodnutí současného vedení města předseda opozičního klubu Pirátů, Marek Lahoda.