Brno podpoří nové filmy 5 miliony korun

3. února 2021
Brno podpoří nové filmy 5 miliony korun

Rada města Brna dnes doporučila zastupitelstvu schválit příspěvek pro Jihomoravský filmový nadační fond. Cílem je podpora audiovizuálního průmyslu, filmové tvorby a posílení propagace Jihomoravského kraje a města Brna.

V letošní výzvě budou moci tvůrci filmů a dalších audiovizuálních projektů žádat celkem o 5 milionů korun na hraná, animovaná a dokumentární díla. Základní podmínkou pro získání příspěvku je povinnost utratit přidělené dotace v Jihomoravském kraji. Protože právě podpora regionálního průmyslu je dalším z důvodů, proč nadační fond vůbec vznikl.

Po schválení zastupitelstvem Filmový fond připraví výzvy, do kterých se budou moci zájemci hlásit se svými projekty. O příspěvku a jeho výši pak rozhoduje pětičlenná správní rada Jihomoravského filmového nadačního fondu. Vedle zástupců kraje, města a Filmové kanceláře Brno v ní zasedají i odborníci z řad scénáristů, producentů a dalších profesionálů z oboru audiovize.

Fond má za sebou již několik viditelných úspěchů. Filmy, které se natáčely na jižní Moravě, totiž získaly ocenění i na filmových festivalech či soutěžích. „Producent a režisér Václav Marhoul, který v Brně natočil část svého celovečerního snímku Nabarvené ptáče, sklidil úspěch na mezinárodních festivalech v Benátkách a v Torontu, byl nominován na cenu Oscar v kategorii Nejlepší zahraniční film a získal celkem osmkrát ocenění Český lev. K novějším, fondem podpořenými projektům, které aspirují na ocenění, jsou celovečerní hraný film Petra Zelenky Modelář a krátkometrážní studentský film vznikající ve spolupráci s FAMU Hranice. Oba tyto snímky jsou nominovány na cenu České filmové a televizní akademie Český lev 2021,“ prozradil pirátský radní pro oblast kultury Marek Fišer.

V minulosti díky Jihomoravskému filmovému fondu vznikla také například pohádka Hodinářův učeň, která byla natočena na zámku v Lednici, nebo komedie Poslední aristokratka odehrávající se na zámku v Miloticích. Na nové přírůstky do české kinematografie se díky podpoře města a kraje můžeme těšit i v příštích letech. „Osobně se velmi těším na premiéru filmu Zátopek, který vznikl na Fotbalovém stadionu Za Lužánkami, k němuž mám velmi úzký vztah a během natáčení jsem byl s produkcí celou dobu ve velmi úzkém kontaktu,” svěřil se Fišer.