Vzhledem ke snížení příjmů v době pandemie koronaviru se Brno snaží získávat prostředky i prodejem nevyužívaného majetku. Nově se díky Pirátům bude nepotřebný majetek prodávat formou online aukce.

Od dubna se ale prodej přenese do virtuálního prostředí. Nový způsob{:target="_blank"} může oslovit širší skupinu potencionálních kupců i v době koronakrize. Elektronické aukce přinesou větší transparentnost, efektivitu a sníží administrativní zátěž.

Výhody projektu popisuje pirátský radní pro oblast majetku Róbert Čuma{:target="_blank"}: „Každý prodej bude inzerován na adrese aukce.brno.cz a bude přístupný neomezenému počtu zájemců. Ze zkušenosti MČ Brno-střed vyplývá, že v elektronických aukcích je obvykle vysoutěžená cena vyšší, než cena odhadnutá znaleckým posudkem. Vedle posílení transparence procesu prodeje lze tudíž očekávat i vyšší příjem pro město.“

Očekává se, že prodejem získá město zhruba 850 milionů Kč, které pak bude možné využít v naplánovaných investicích.

„Zavedení prodeje zbytného majetku města formou veřejné elektronické aukce je pro mě splněním důležitého milníku v oblasti transparentnosti města. Prodej nejvyšší nabídce je navíc pojistka proti korupci a klientelismu. Přechod na elektronickou aukci je jedním z dalších kroků, jak do řízení města přivést moderní digitální procesy a správu města více otevřít veřejnosti,“ dodává náš náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný{:target="_blank"}{:target="_blank"}.

Je to další praktické řešení z dílny Pirátů, které přinese větší transparentnost města směrem k jeho občanům. Chcete vědět víc o našich plánech v oblasti transparence? Podrobnosti najdete na našich stránkách v dlouhodobém programu{:target="_blank"}.