Město odpustí 50% nájemného nájemcům nebytových prostor

Dubnové jednání zastupitelstva městské části Brno-střed se neslo ve znamení pomoci podnikatelům. Zastupitelé se nakonec shodli na odpuštění 50% nájemného po dobu tří měsíců.

Před pár týdny jsme vás informovali{:target="_blank"} o tom, že se jednání o podpoře nájemců nebytových prostor zasekla na mrtvém bodě.

„Lidi nezajímají naše spory, které řešení jenom oddalují. Teď opravdu není čas na vzájemné ignorování a politikaření. Vyzval jsem proto zástupce koaličních i opozičních stran k širšímu dialogu. Jsem rád, že se naše iniciativa setkala s pozitivním ohlasem. Doufám, že se v krizi dokážeme povznést nad vzájemné rozdíly a shodnout se na pomoci, bez které hrozí konec celé řadě oblíbených restaurací, kaváren, obchodů, barů a klubů,” komentoval tehdy předseda zastupitelského klubu Pirátů MČ Brno - střed Róbert Čuma{:target="_blank"}.

Po naší výzvě se podařilo zorganizovat několik společných online setkání zastupitelů. Hledali jsme způsob, jak nastavit pomoc z úrovně městské části, aby byla maximálně efektivní a nepřekrývala se s vládními kompenzacemi. Po dlouhých hodinách vyjednávání se nám podařilo dojít ke kompromisu. Návrh, který vzešel ze setkání pracovní skupiny, byl tento týden úspěšně schválen na zastupitelstvu městské části.

„Jsme rádi, že zastupitelstvo MČ Brno-střed jednomyslně přijalo návrh opatření na podporu nájemců nebytových prostor. Ten vycházel z jednání pracovní skupiny, kterou jsme začátkem března iniciovali. Jako Piráti jsme jasně deklarovali, že pokud budou omezení podnikání pokračovat, k tématu se vrátíme i na červnovém zastupitelstvu městské části a navrhneme prodloužení slevového období. Toto téma je pro nás natolik důležité, že v případě potřeby jsme připraveni iniciovat i mimořádné zastupitelstvo,” řekl Čuma.

Podobnou podporu nájemců nebytových prostor minulý týden schválili i naši radní na Magistrátu{:target="_blank"} města Brna.

„Jednotliví nájemníci se na nás obraceli již od podzimního zpřísňování opatření. Jsem rád, že se nám podařilo najít systémové, transparentní a přehledné řešení. Stejně jako v první vlně proto vyhlašujeme jednotný program platný pro nebytové prostory pronajímané napříč magistrátními odbory. Podpoříme tak nejen provozovatele obchodů nebo služeb, ale také třeba divadelních barů a kaváren, školských zařízení, saun nebo sportovních klubů,“ řekl pirátský náměstek primátorky Tomáš Koláčný{:target="_blank"}.

Město předpokládá, že se bude jednat až o stovky žádostí o podporu. Odhadovaná částka, kterou město podpoří podnikatele, se bude pohybovat pravděpodobně v jednotkách milionů korun. Finální částka bude známa až po vyhodnocení všech došlých žádostí.