Marek Fišer: Schválili jsme Strategii pro integraci cizinců

8. září 2020
Marek Fišer: Schválili jsme Strategii pro integraci cizinců

Po letech úsilí se pirátům konečně podařilo prosadit Strategii pro integraci cizinců pro roky 2020–2026{:target="_blank"}. Je to velký krok, který napomůže efektivní integraci cizinců mezi většinovou populaci.

„Mám velkou radost, že jsme strategii schválili. Jedná se o poměrně obecný dokument, který ovšem budeme rozvíjet vždy tříletými akčními plány. Ty už budou obsahovat konkrétní kroky a opatření pro dosažení kýženého cíle – chceme, aby Brno bylo tolerantní, mezinárodní, bezpečné a soudržné město, které nás spojuje,“ popsal předseda Poradního orgánu statutárního města Brna pro otázky integrace cizinců Marek Fišer{:target="_blank"}.

Strategie se zaměřuje jednak na cizince, kteří legálně pobývají v Brně, tak i na veřejnost, zaměstnavatelé nebo veřejné instituce. Cílem strategie je pomoct se vzájemnou komunikací cizinců a těchto institucí, tak aby jako obyvatelé České republiky porozuměli svým právům a povinnostem. Všichni obyvatelé by měli poznat pravidla soužití v daném místě a dodržovat je.

Město rozhodně nepřipravuje prostředí pro nelegální imigranty, naopak, strategie má zamezit tomu, aby se kvůli migraci zvyšovala nezaměstnanost a kriminalita. Problémy i rizika spojená s již pobývajícími cizinci v Brně definovaly pracovní skupiny složené z odborníků především z městských, krajských a státních úřadů, školských a zdravotnických organizací, univerzit, neziskovek, zaměstnavatelů, sociálních služeb a bezpečnostních složek. Prevence problémů je vždy lepší než řešení případných problémů ex post. Prevence navíc šetří peníze daňových poplatníků a snižuje i celkové náklady státu.

„Města v zahraničí často reagovala až na fakt, že dlouhodobě opomíjená tématika integrace způsobovala sociální a bezpečnostní problémy, které bylo třeba řešit. V tomto chceme být v Brně o krok napřed. Výzkumy zároveň dokazují{:target="_blank"}, že dobře nastavená integrace vede k minimalizaci rizik a maximalizaci zisků pramenících z migrace. Samospráva migrační politiku sice nevytváří, to je otázka státu; nicméně je první, kdo se střetává s jejími dopady a důsledky, a v případě, kdy jsou negativní, je nucena je řešit,“ dodal Marek Fišer, který je zároveň i předsedou výboru pro národnostní menšiny.