Kraje škrtají, ve Vracově si zastupitelé zvyšují odměny

5. ledna 2021
Kraje škrtají, ve Vracově si zastupitelé zvyšují odměny

Na prosincovém zasedání zastupitelstva města Vracov se zastupitelé rozhodli zvýšit si měsíční odměny, a to poměrně razantním způsobem. Místostarosta si polepší o více než 50 % (z 11 500 na 17 500 Kč), členové rady o více než 40 % (z 4 200 Kč na 6 000 Kč), předsedové výborů a komisí o 25 % (z 2 400 Kč na 3 000 Kč). Reálný růst mezd v roce 2020{:target="_blank"} byl přitom pouhých 0,3 %. V době, kdy řada lidí má vlivem rozhodnutí státu existenční potíže, vyznívá přinejmenším nevkusně, když si politici ze státního takto přidávají. Není to navíc poprvé, co si zastupitelé odměny v tomto volebním období zvyšují.

Zbrklé a netransparentní bonusy

Zastupitelé si možná byli vědomi toho, jak nemístně celá situace vypadá a bod schválili překotně, bez diskuze nebo jakéhokoli vysvětlení, proč se budou jejich odměny zvyšovat. Bohužel jej také schválili špatně: přečetli jen polovinu usnesení a vůbec neukázali tabulku, jakým způsobem se odměny mění. Po chvíli svou chybu odhalili a napodruhé vše po troše zmatků schválili správně. Je možné, že původní odměny byly nedostatečné a neodpovídaly odvedené práci. Pro občany je to ovšem velmi těžké posoudit. Nelze například online dohledat jediný zápis ze zasedání komisí a výborů a ani informaci o tom, jak často se schází a co řeší. Když k tomu připočteme, že většina zastupitelů je placena státem (zaměstnanci ve školství, důchodci, policista apod.) a nemusí tudíž řešit problémy, se kterými se dnes potýkají živnostníci, lidé pracující na dohodu nebo zaměstnanci v postižených odvětvích ekonomiky, je zvyšování odměn politiků bez jakéhokoli vysvětlení vrcholem cynismu. Víme, že nám to projde, tak proč se obtěžovat vysvětlováním.

Statisíce do soukromých kasiček bez vysvětlení

Do konce volebního období bude stát toto zvýšení odměn městskou kasu přes 400 tisíc korun. Je zarážející, že se veřejnosti nedostalo ani slova vysvětlení, proč k této změně dochází. Přitom jediné, co by stačilo, je pár vět na vysvětlenou. Nebo ještě lépe počkat se zvyšováním odměn do doby, kdy bude krize za námi.