Janáčkovo kulturní centrum bude světové!

Brněnští filharmonici se konečně dočkají nového koncertního sálu. Klíčový projekt pirátského náměstka Tomáše Koláčného jde do totiž do svého finále. Skončila několikaměsíční speciální akustická měření od špičkových expertů japonské firmy Nagata acoustic, která projektovala mimo jiné i novou budovu Labské filharmonie v Hamburku.

Testování začalo už letos v dubnu, kdy do Brna dorazil desetkrát zmenšený model koncertního sálu. V modelu bylo umístěno “publikum” - okolo 1200 plastových panáčků, kteří neustále snímali zvuk pro měření.

„Tato měření byla analyzovaná na světové úrovni, používaly se všesměrové reproduktory a mikrofony ve tvaru hlav panduláčků s ušima. Z měření vyvstala potřeba různých drobných úprav, které byly zapracovány tak, aby měl sál skutečně špičkovou akustiku. Stavba centra má začít v roce 2022 a vše by mělo být hotovo o dva roky později, v roce 2024. ” upřesnil pirátský náměstek Tomáš Koláčný{:target="_blank"}.

Během testování proběhlo hned několik měření, jejichž výsledky byly verifikovány v laboratořích společnosti Nagata Acoustics v Paříži. Na jejich základě se například zjistilo, že balkony v sále odráží zvuk zpět do hlediště a měly by se proto upravit. Pro lepší akustiku by měla být oblá část balkonů více vypouklá, s hlubší a hustější strukturou. Takto upravený reliéf balkonů byl vytištěn na 3D tiskárně, nalepen na model a proběhlo další měření.

Testovací model si budete moci prohlédnout i vy. „Bude vystaven přímo v novém koncertním sále, ale než bude sál dokončen, lze si model prohlédnout ve Vida Science centru u BVV”, uzavřel Tomáš Koláčný{:target="_blank"}

<h1>Janáčkovo kulturní centrum v číslech</h1>
  • 1 špičkový koncertní sál s přirozenou akustikou
  • 6 zkušeben