Cyklostezky napříč Brnem!

Opět se ukázalo, že skvělý projekt a hlas veřejnosti mají ve městě svou váhu. Díky participativnímu rozpočtu Dáme na vás se prosadily projekty cyklostezky Letenská lávka-Přístavní, Bystrc a cyklostezky Slatina-Líšeň.

Rada města Brna vybrala zhotovitele a schválila smlouvy o vypracování projektové dokumentace cyklostezek. První z uvedených vychází z projektu Pohodlný cyklopříjezd k přehradě.

„Počátek trasy je plánován u Letenské lávky, poté podél pravého břehu Svratky. Stezka bude dále pokračovat podjezdem pod silničním a tramvajovým mostem až k fotbalovému hřišti, před kterým odbočí podél tramvajové trati k ulici Přístavní. Tam trasa skončí,“ uvedl náš pirát a náměstek primátorky Tomáš Koláčný{:target="_blank"}.

Druhá cyklostezka Slatina-Líšeň bude začínat na křižovatce ulic Hviezdoslavova a Mikulčická. Plán cyklostezky počítá s vybudováním nové lávky přes dálniční přivaděč Ostravská či vedením podél ulice Holzova po stávajícím mostě. Půjde o 2 + 2 pruhy a cyklostezku, také bude vybudován podchod pro pěší i cyklisty pod ulicí Holzova. Trasa bude pokračovat po ulici Horákovské, která by měla být šířkově upravena pro provoz cyklistů a vozidel, až ke křížení s ulicí Ondráčková, kde cyklostezka končí.

„Na řadě dalších projektů spolupracujeme také s Odborem dopravy magistrátu. V Bystrci má vzniknout nová lávka pro pěší a cyklisty při přestavbě problémové křižovatky u UniHobby. Na druhé straně města koordinujeme naše záměry na nové cyklostezky s plány ŘSD na výstavbu východního segmentu velkého městského okruhu. Naším cílem je v Brně vybudovat páteřní síť cyklostezek, aby se občané mohli po městě dopravovat snadno, rychle a hlavně bezpečně i na kole,” říká Marek Lahoda{:target="_blank"} , pirátský místopředseda Komise dopravní RMB.

Participativní rozpočet Dáme na vás právě v březnu spustil kampaň k ročníku 2021. Už 5. ročník PARO umožňuje Brňanům rozhodovat o 35 milionech, které poputují na realizaci nápadů z řad veřejnosti. Aktuálně se odehrává fáze, kde lidé mohou do 15. května navrhovat nápady pro Brno na www.damenavas.brno.cz a získat tak na každý z nich až tři miliony korun.

„Jsem rád, že plán nechat rozhodovat o budoucnosti Brna i běžné občany se podařil. Cílem Dáme na vás je ukázat lidem, že každý z nich má možnost rozhodnout o tom, jak se naloží s částí rozpočtu města Brna jako například budováním cyklostezek. Je to důkaz toho, že Brno se vydává cestou moderního a zdravého města!” dodal Tomáš Koláčný.

Tak co myslíte? Jaké další projekty by zlepšily budoucnost města? Navštivte webovou stránku damenavas.brno.cz{:target="_blank"} a navrhnite vlastní projekt!