Brno a Jihomoravský kraj budou ještě chytřejší – s umělou inteligencí!

Technologie se posouvají nezastavitelně vpřed. I správa měst musí jít s dobou. Novým trendem je výzkum využití AI – artificial intelligence (umělé inteligence). O budoucnost AI se v Brně stará platforma Brno AI, ke které letos míří více financí.

Přechod, který sám pozná když jde po něm slepec či lampa, která zhasne v případě, že v okolí je málo lidí. Zatím hudba budoucnosti, avšak v Brně budou podobné věci v blízké době realitou.

„Platforma Brno.AI je otevřenou komunitou věnující se tématu umělé inteligence. Hlavním úkolem této platformy je podpora výzkumu, vývoje a aplikace umělé inteligence v Brně a Jihomoravském kraji. Konkrétními cíli jsou nejen vytvoření a podpora ekosystému, vzdělávání a publicity, ale i propojování jednotlivých subjektů a aplikace AI v dalších doménách. V následujících letech se předpokládá další rozvoj platformy především v oblasti networkingu, vzdělávání a motivace dětí a mládeže,“ popsal náměstek primátorky Tomáš Koláčný{:target="_blank"}.

Brno AI má kromě výzkumu za úkol informovat o umělé inteligenci veřejnost a propojovat experty z různých oborů k diskuzi ohledně využití umělé inteligence. Projekt vznikl v roce 2020 a měl 200 zakládajících členů. Dnes jich má spolek okolo 500 - jedná se o obohacení členské základny zástupci z přibližně 50 firem. Její plány jsou dané až do roku 2023 – prioritou bude osvěta, práce s mládeží, a vytvoření největší sítě lidí, kteří mají potenciál výzkumu AI co nabídnout.

A jakou roli v tomto hrají Piráti? Piráti hrají v tomto projektu velkou roli. Projekt Brno.AI je totiž realizován ve spolupráci s JIC a pirátským radním Jihomoravského kraje pro vědu, výzkum, IT a inovace Jiřím Hlavenkou{:target="_blank"} . Navíc náš náměstek primátorky Tomáš Koláčný{:target="_blank"} prosadil nezbytnou podporu této platformy. Celková výše podpory bude činit 165 000 Kč, a jedná se tak o jednu šestinu celkového rozpočtu projektu pro rok 2021. Na zbytku financování se podílí Masarykova univerzita, Vysoké učení technické, Jihomoravský kraj a další partneři z regionu.

„Budujeme špičkovou programátorskou komunitu, propojujeme univerzitní výzkum s firemní praxí, a s potřebami veřejné sféry. Umělá inteligence a příbuzná témata (například analýza velkých dat) patří mezi poptávané, komerčně i výzkumně významná témata v oblasti informačních technologií. V budoucnosti to budou témata doslova stěžejní. Musíme být na budoucnost připraveni!“ uzavřel Jiří Hlavenka{:target="_blank"}.