Ing. Jiří Hlavenka

Po absolvování Gymnázia a Střední odborné školy Mikulov vystudoval v letech 1983 až 1988 obor tepelná a jaderná energie na Strojní fakultě Vysokého učení technického v Brně (získal titul Ing.).

Od počátku 90. let 20. století podniká v oblasti informačních technologií. Je jedním z vlastníků brněnského vydavatelství Computer Press, v roce 1997 získal vlastnický podíl) či prvního internetového obchodu v zemi Vltava.cz. Angažoval se také v představenstvech firem CP Online a CP Books. Od roku 2005 je členem statutárních orgánů společnosti FAYN Telecommunications (dříve FAYN.CZ), jež je virtuálním mobilním operátorem. V posledních letech je spíše investorem (např. v brněnské firmě Kiwi.com, která je vyhledávačem letenek) a publikuje články z oblasti informačních technologií (napsal už více než 30 publikací a 3 000 článků).

Jiří Hlavenka žije v obci Braníškov v okrese Brno-venkov. Je ženatý a má syna. Ve volném čase ho zajímá hudba (hlavně jazz, rock a etnická hudba) a biologie, sám hraje na akustickou kytaru a na klavír. Věnuje se i sportu, má rád aktivní turistiku a jízdu na horském kole.

V krajských volbách v roce 2016 byl z pozice nestraníka za SZ lídrem společné kandidátky SZ a Pirátů v Jihomoravském kraji a byl zvolen zastupitelem. Je předsedou Komise Rady Jihomoravského kraje pro informační otevřenost.