Tisková zpráva: Pirátská europoslankyně Julia Reda míří do Brna na diskusi o svobodě na internetu

18. února 2019

Brno, 18. února 2019Německá pirátská europoslankyně Julia Reda se spolu s lídrem Pirátů pro volby do Evropského parlamentu Marcelem Kolajou zúčastní panelové diskuse na téma svobody na internetu. Ta se bude konat v sobotu 23. února od 13 hodin v brněnském hotelu Continental. Součástí programu bude také volná diskuze se zakladatelem Voxpotu Vojtěchem Boháčem a Kateřinou Procházkovou a Filipem Jirousem z projektu Sinopsis.

Řeč bude nejen o svobodě na internetu, ale také o tom, jak svobodná jsou média či jaké hrozby přináší tzv. social score, hodnocení občanů na základě jejich monitorování, které zavedla Čína. „Před pár dny byla představena finální verze cenzurního článku 13, což zásadně změní podobu internetu, a je horší, než se čekalo. Internetem také virálně proletělo video o hodnocení čínských občanů jejich vládou na základě monitoringu chování a z toho vyplývajících benefitech či omezeních. Otázka již není jestli, ale jak přicházíme o svobodu a co s tím můžeme dělat. A o tom bychom rádi vyvolali debatu,“ říká hlavní organizátorka akce a dvojka pirátské eurokandidátky Markéta Gregorová.

„Kontroverzní části směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu, zejména články 11 a 13, se ve skutečnosti týkají autorů méně, než do jaké míry mají dopad na celou společnost. Jde o jednu z důležitých bitev o svobodu, která ukáže, zda-li se vydáme cestou utahování šroubů, nebo cestou rozvoje svobodné informační společnosti,” doplňuje Marcel Kolaja, lídr Pirátů ve volbách do Europarlamentu, který bude spolu s Julií Reda o svobodě Internetu diskutovat.

Panelová diskuse proběhne v angličtině a bude simultánně překládána do češtiny, zbytek přednášek bude v češtině. Vstup na akci je zdarma. Informace najdete také ve FB události{:target="_blank"}.