Pomáhají řešit nelehké životní situace. Máte povědomí o sociálních službách?

20. září 2022
Pomáhají řešit nelehké životní situace. Máte povědomí o sociálních službách?

Jak a podle čeho rozpoznat sociální služby?

Sociální služby se rozdělují dle místa poskytování. Za ambulantní službou osoba dochází či je doprovázena nebo dopravována a vrací se zpět domů. Terénní sociální služby jsou poskytované v přirozeném prostředí osob. Terénní pracovník za klientem dojíždí nebo dochází. Pobytová služba je spojená s komplexní péči, ubytováním a zajištěným stravováním v zařízení sociální péče.

Sociální služby se rozdělují na tři základní oblasti:

sociální poradenství – základní sociální poradenství jsou povinni poskytnout všichni poskytovatelé sociálních služeb, a to bez ohledu na to, kdo je o radu požádá. Odborné sociální poradenství poskytují specializované poradny (např. poradny pro oběti domácího násilí).

služby sociální prevence – zaměřují se především na oblast sociálně negativních jevů, např. kriminalita, bezdomovectví, krize v rodině apod.

služby sociální péče – pomáhají lidem zajistit fyzickou a psychickou soběstačnost. Zahrnují několik druhů služeb, které se rozlišují na základě toho, komu jsou určeny.

S jakými druhy služeb sociální péče se můžete setkat?

Domov pro seniory – pobytová služba, do které jsou přijímáni senioři, kteří z důvodu snížené soběstačnosti nemohou zůstat doma a nestačí jim péče rodiny ani terénní služby. Personál klientům pomáhá se zvládáním každodenních činností. Senioři jsou motivováni a podporováni k co nejdelšímu zachování své mobility.

Domov se zvláštním režimem – cílovou skupinou jsou senioři a osoby mladší 60 let, kteří mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu onemocnění syndromem demence a nejsou schopni zůstat v domácím prostředí, nestačí jim péče rodiny ani pečovatelské služby. Služba je také poskytována osobám s psychiatrickým onemocněním ve stabilizovaném stavu.

Domov pro osoby se zdravotním postižením – obyvatelem zařízení je osoba s mentálním, tělesným nebo kombinovaným postižením. Cílem služby je zlepšit sociální postavení ve společnosti a zkvalitnit život osobám takto znevýhodněným.

Chráněné bydlení – alternativa k pobytu v ústavním zařízení. Jedná se o bydlení v bytě, který je v běžné zástavbě. Osoby, které zde bydlí, mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního handicapu, chronického nebo duševního onemocnění a jejich situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby, ale jejich stav nepotřebuje plné zaopatření. Tento způsob bydlení je kombinací bydlení a sociální pomoci, posiluje přirozené sociální vazby, zachování či vytvoření přirozené sítě podpory v rámci širší rodiny, přátel a dalších blízkých osob.

Pečovatelská služba – není omezena věkem. Je poskytována formou ambulantní a terénní. Ambulantní služba je vhodná pro osobu, která nemá doma dobré podmínky pro hygienu. Osoba dochází nebo je dopravována do střediska osobní hygieny, kde se může umýt. V některých střediscích je k dispozici pedikérka a kadeřnice. Terénní forma pečovatelské služby je poskytována v přirozeném prostředí uživatele služby – u něj doma. Služba zahrnuje například pomoc při osobní hygieně, podávání stravy, pomoc s chodem domácnosti, doprovod k lékaři nebo zajištění doplňkových služeb (manikúra, kadeřnice). Pečovatelská služba může poskytovat i další služby - centrum denních služeb (dříve domovinka), týdenní stacionář, denní stacionář a odlehčovací službu (tzv. přechodný pobyt).

Dům s pečovatelskou službou - v domě se nachází tzv. byty zvláštního určení – obecní byty pro seniory a zdravotně handicapované. Domy jsou bezbariérové. Každá bytová jednotka má vlastní kuchyňskou linku a koupelnu s toaletou. Kromě nájemní smlouvy mohou klienti uzavřít i smlouvu o poskytování dalších služeb, které se hradí zvlášť. Jde například o pomoc při osobní hygieně, domácích pracích, doprovod k lékaři nebo na úřady atd.

Existuje spousta dalších sociálních služeb, které pomáhají řešit obtížné životní situace. Na webových stránkách MPSV naleznete katalog a registr poskytovatelů sociálních služeb. Informace o službách, které jsou poskytovány na území města Brna, získáte v poradenském centru Socio Info Point na ulici Koliště.

Petr Kubeš, kandidát na magistrát