Piráti prosadili novou informační strategii města Brna

Na posledním zasedání Zastupitelstva města Brna jsme schválili aktualizaci informační strategie pro nejbližší čtyři roky. Je to další řešení z dílny Pirátů, které posune město o krok dál v oblasti digitalizace. Co to vlastně informační strategie je? Co přinese? A jaké jsou její cíle?

Když se brněnští Piráti v roce 2018 dostali do vedení města, dali si ambiciózní cíl - vytvořit z Brna moderní metropoli 21. století. Schválení aktualizace informační strategie je vyvrcholením naší více než roční práce, která posune město opět o krok blíže tomuto cíli.

Informační strategie je základním dokumentem pro rozvoj města Brna v oblasti informačních technologií, který navrhuje postupy a řešení k dosažení ideálního cílového stavu městské informatiky do roku 2024. Formuluje strategické cíle a k nim příslušné projekty, které povedou k rozšíření nabídky digitálních služeb poskytovaných městem Brnem, a tím i ke zvýšení spokojenosti obyvatel a atraktivity pro návštěvníky.

„Moderní město musí sloužit a být otevřené především občanům. Schválení informační strategie je pro nás důležitým mezníkem, díky kterému přiblížíme město lidem a vytvoříme prostředí pro aktivní zapojení občanů do dění ve městě. Nová informační strategie si klade za cíl rozšiřovat služby dostupné přes portál BrnoID a nově chystanou elektronickou přepážku, zajistit větší ochranu před kybernetickými útoky či vytvořit takovou městskou infrastrukturu, která umožní rozvoj digitalizace veřejné správy,” komentuje schválení strategie pirátský zastupitel a předseda brněnské komise informatiky Ondřej Kotas.

Informační strategie obsahuje celkem 17 dílčích cílů, z nichž se za nejdůležitější považuje: - vytvoření platformy pro moderní webový portál města - nasazení pokročilé technologie pro zajištění kybernetické bezpečnosti města - rozšíření služeb města dostupných přes BrnoID{:target="_blank"} a pomocí nově chystané tzv. elektronické přepážky - větší zapojení vysokých škol a studentů nejen technických oborů do rozvoje informatiky města - pokračování ve zveřejňování otevřených dat města - vytvoření robustní městské infrastruktury pro umožnění elektronizace veřejné správ

„Naším cílem je vytvořit stabilní podmínky pro efektivní správu města. Chceme zajistit jednoduché a srozumitelné sdílení dat mezi městem, občany a společnostmi v brněnské metropoli. Pandemie koronaviru přesunula velkou část našich životů do online prostoru. V následujících letech nás proto čekají výzvy v oblasti informačních technologií, na které se musíme jako město připravit. Nová informační strategie města nám v tom nepochybně pomůže,” uzavřel Kotas.

Celou strategii si můžete přečíst ZDE{:target="_blank"}.