11 pirátských úspěchů v Brně

Podívejte se na naše největší úspěchy za poslední 4 roky

OTEVŘENÉ SOUTĚŽE NA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

Zavedli jsme povinnost otevřených soutěží u všech veřejných zakázek nad 200 tisíc Kč. Zákon tuto povinnost nařizuje až od 2 milionů, u stavebních zakázek dokonce až od 6 milionů Kč. Otevřená soutěž je tak jedinou efektivní prevencí před korupcí a klientelismem. Zakázky města jsou dostupné na https://ezak.brno.cz/.

JANÁČKOVO KULTURNÍ CENTRUM

Získali jsme stavební povolení pro nový koncertní sál Janáčkova kulturního centra. Ve spolupráci se světovým akustikem Yasuhisu Toyotou jsme dokončili práce na akustice sálu, která dosáhne světové úrovně. Našli jsme dohodu s hotelem International a odblokovali tak poslední překážku výstavby. Více informací najdete na http://www.salprobrno.cz/.

PODPORA KULTURY A PODNIKAVOSTI

Přivedli jsme do Brna dva nové hudební festivaly (Pop Messe a BrnoON). Zvýšili jsme podporu kulturních akcí nezřizovaných městem prostřednictvím transparentních dotací. Spolu s Jihomoravským krajem a JIC jsme vybudovali kreativní inkubátor KUMST na Údolní. Zavedli jsme podporu podnikatelů prostřednictvím kreativních voucherů a dotačního programu Prototypuj a ověřuj. Vytvořili jsme dotační titul na podporu kreativních odvětví. Více informací najdete na https://in.brno.cz/.

ROZŠÍŘENÍ PARKU NA KRAVÍ HOŘE

Zabránili jsme nesmyslnému nápadu na vybudování městské nemocnice na Kraví Hoře. Převedli jsme předmětné pozemky do správy Hvězdárny, s jejímž ředitelem zde rozšíříme park a vybudujeme vyhlídkovou terasu, veřejné toalety a rekreační zázemí pro Brňáky.

HOSPODÁRNÉ NAKLÁDÁNÍ S MĚSTSKÝM MAJETKEM

Prvoinstančně jsme vyhráli soud o určení vlastnictví nemovitostí okolo fotbalového stadionu Za Lužánkami s podnikatelem Liborem Procházkou. Nemovitostí, za které chtěl bývalý primátor dát Procházkovi 9 bytových domů z majetku města … Prokázali jsme, že městu patří a nikdy patřit nepřestaly. A po desítkách let právní nejistoty se nám podařilo doložit, že i podchod pod Hlavním nádražím patří městu. Tím jsme umožnili jej v příštím roce rekonstruovat.

TRANSPARENTNÍ DRAŽBY ZBYTNÉHO MAJETKU

V historicky první transparentní dražbě zbytného majetku jsme dosáhli ceny 4,5x vyšší oproti tzv. ceně obvyklé, odhadnuté ve znaleckém posudku. Utržené peníze jsme uložili do fondu bytové výstavby a budou použity na opravu stávajících a výstavbu nových městských bytů.

6 MILIARD PRO BRNO A OKOLÍ Z EU

Poputují sem díky Integrované strategii rozvoje Brněnské metropolitní oblasti. Společně s odborníky a akademiky jsme také aktualizovali strategii rozvoje města do roku 2050 a připravili konkrétní plán pro Brno do roku 2030. Zavedli jsme procesy řízení na základě dat a data otevřeli veřejnosti. Více najdete na https://metropolitni.brno.cz/, https://brno2050.cz/ a https://data.brno.cz/.

DÁVÁME NA VÁS

Zavedli jsme v Brně oblíbený participativní rozpočet „Dáme na vás“ a úspěšně dokončili již 29 projektů, které navrhli a vybrali sami občané. Rozšířili jsme možnost zapojení veřejnosti do chodu města o občanské návrhy a městské ankety. Více najdete na https://damenavas.cz/

DIGITALIZACE, NOVÝ WEB MĚSTA A BRNOID

Nabídli jsme občanům digitální služby úřadu prostřednictvím portálu https://www.brnoid.cz/. Spustili jsme nový, jednodušší a bezpečnější web města https://www.brno.cz/. Zdigitalizovali jsme procesy i uvnitř úřadu a ušetřili tak přes 2 miliony listů papíru měsíčně.

KVALITNÍ A MODERNÍ MHD

Ušetřili jsme 100 milionů Kč otevřením výběrového řízení na trolejbusy. Zabránili jsme výraznějším škrtům a snižování počtu spojů v době covidu. Zavedli jsme a dále rozvíjíme platbu jízdného v MHD kartou pod názvem Pípni a jeď a elektronické předplatní jízdenky na webu BrnoID. Odstartovali jsme největší obnovu trolejbusového vozového parku v historii.

KONEC ZANEDBÁVÁNÍ CYKLODOPRAVY

Vyhradili jsme v rozpočtu 14 mil. Kč ročně na cykloopatření a stojany. Zvýšili jsme úvazky vyhrazené na cyklodopravu z 0,5 na 2,5. Stavíme podjezd Hladíkova a k realizaci jsme dotáhli například cykloobousměrky (Gorkého a další), cyklopruhy na Křižíkově a po 15 letech konečně i cyklopruh na Lidické. Řadu dalších opatření i staveb připravujeme, oddělené cyklostezky jsme dostali například do projektů v Nové Zbrojovce, na Nové městské třídě, na Bulvár v Jižní Čtvrti i podél VMO.