Bc. Marcel Kolaja

Marcel Kolaja je členem Pirátské strany od roku 2010. V roce 2019 byl zvolen poslancem Evropského parlamentu. Od téhož roku je také místopředsedou Evropského parlamentu. Vystudoval informatiku na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně.

V Evropském parlamentu působí kromě předsednictva také ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO), ve výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT) a ve zvláštním výboru pro umělou inteligenci v digitálním věku (AIDA). Dále pak v delegacích pro vztahy se Spojenými státy americkými (D-US) a s Indií (D-IN).

Věnuje se zejména tématům spojeným s fungováním společnosti v digitálním věku. Prosazuje otevřené technologie, svobodu na Internetu, nezávislost médií, transparentnost a sjednocenou Evropu.

Narodil se 29. června 1980 a vyrůstal v Lanškrouně. Od vysokoškolských studií je jeho útočištěm Brno. V minulosti pracoval v oboru informačních technologií na různých pracovních pozicích, v době před zvolením do Evropského parlamentu jako produktový manažer.

Ve volném čase běhá, jezdí na kole či na motorce a vyráží na výlety se psím parťákem Freddiem. Je velkým milovníkem hor a přírody obecně.

• Člen BURO Předsednictvo Evropského parlamentu
  • Člen IMCO Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů
  • Člen D-US Delegace pro vztahy se Spojenými státy americkými
  • Náhradník CULT Výbor pro kulturu a vzdělávání
  • Náhradník D-IN Delegace pro vztahy s Indií
  • Náhradník AIDA Zvláštní výbor pro umělou inteligenci v digitálním věku
  • Komunikuje plynně anglicky (CEFR C1) a zvládá základy němčiny.
  Piráti a Starostové

CHCI VĚDĚT VÍCE