Ing. Jaroslav Kameň

Jaroslav Kameň (roz. Kupčík, * 1986) je členem Pirátské strany od roku 2016. Pochází z Orlové a od roku 2005 žije v Brně.

Vystudoval osmileté všeobecné gymnázium a poté obor Informační systémy na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického v Brně, kde získal titul Ing.

Pracoval jako středoškolský učitel informačních technologií na ISŠA Brno na Křižíkové, poté jako web developer a produktový manažer v marketingovém oddělení brněnské společnosti Kentico vyvíjející systémy pro správu webu. Dva roky pracoval jako manažer a herní a webový vývojář v brněnském herním studiu Madfinger Games. Aktuálně pomáhá tvarovat Firmy.cz.

Vadí mu plýtvání veřejnými prostředky, degradace veřejného prostoru a omezování osobních svobod. Chtěl by, aby moderní technologie život lidem usnadňovaly a nikoliv ztěžovaly. Byl by rád za větší transparenci ve státní správě a aktivní občanskou společnost podílející se na rozhodnutích, které se jí týkají.

Nelíbí se mu, když politici místo služby občanům upřednostňují své soukromé zájmy, zájmy pofidérních struktur na hranicích zákona nebo nadnárodních korporací. Přeje si, aby stát občanům poskytoval bezpečný a efektivní prostor k jejich osobnímu rozvoji a nefungoval jako prostředek k jejich vykořisťování nebo perzekuci.

Silně podporuje myšlenku nepodmíněného základního příjmu, který chápe jako efektivní prostředek k udržení fungující ekonomiky. Myslí si, že je pro stát výhodnější podporovat raději přímo své občany než nadnárodní korporace, kterým jsou pro vytváření pracovních míst přidělovány mohutné dotace a odpouštěny daně. Věří, že by tak nepodmíněný základní příjem kromě zjednodušení sociálního systému a zaručení důstojného života občanům rovněž pomohl omezit odtok peněz do zahraničí a daňových rájů.

Když se mu podaří osvobodit se ze zajetí počítačů, podniká výlety do přírody na kole i pěšky. Má rád Nintendo Switch, sci-fi a fantasy literaturu a filmy a hraje a tvoří deskové a karetní hry.