Lídrem brněnských Pirátů do komunálních voleb se stal Marek Lahoda!

Po čtyřech dnech hlasování v primárních volbách Piráti znají svou jedničku do podzimních komunálních voleb v Brně. Novým lídrem kandidátky byl zvolen pirátský expert na dopravu a životní prostředí Marek Lahoda.

Marek Lahoda vystudoval obor Fyzická geografie na Geografickém ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. V profesním životě se zaměřuje na analýzu dat, klimatologii, dopravu a urbanismus. Rok pracoval pro Česko v datech, byl u zrodu projektu Fakta o klimatu, v roce 2019 se účastnil české expedice na Antarktidu a nyní působí již čtyři roky v CzechGlobe (Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR).

Od roku 2013 byl 7 let členem spolku Brno na kole, několik let působil i v jeho čele. V komunálních volbách 2018 byl zvolen zastupitelem za Piráty v MČ Královo Pole a stal se také místopředsedou Komise dopravní Rady města Brna. Od dubna 2021 řeší za Piráty dopravu v Brně z pozice člena představenstva městské společnosti Brněnské komunikace. Mezi jeho politické priority patří: udržitelná doprava, kvalitní veřejný prostor, životní prostředí a rozhodování na základě dat.

„Mám velkou radost a je mi ctí stát se lídrem brněnských Pirátů do letošních komunálních voleb. Cítím ohromnou odpovědnost za prosazování Pirátských myšlenek. Vážím si toho, že se členská základna rozhodla podpořit mé priority participace, hospodárnosti a udržitelné dopravy. Nyní před námi stojí úkol přesvědčit naše občany, že společně můžeme udělat z Brna metropoli světového formátu,” řekl po zvolení Marek Lahoda.

Současný náměstek primátorky pro oblast majetku, kultury, participace a IT Tomáš Koláčný tak po osmi letech končí v čele Pirátské kandidátky na Magistrát města Brna. „Gratuluji Markovi ke zvolení lídrem pirátské kandidátky, přeji mu hodně sil v kampani a především po volbách při prosazování Pirátského programu,” uzavřel Koláčný.

Kontaktní údaje Marka Lahody